středa 15. srpna 2012

Pokuty v Německu

Jestli vás někdy v Německu problikl červený záblesk u silnice, asi vám nebylo zrovna do smíchu. V Německu jsou radary rozmístěny dost nenápadně, většinou vypadají jako odměrná skříňka pro plyn, elektriku apod. Ve městě si jich téměř nevšimnete. Akorát že místo účtu od elektrárny z nich chodí účet spolkové policie.

Je zvykem dodržovat pravidla nejen řidiči, ale i chodci nebo cyklisty. A když vás nepotrestá veřejný orgán, najde se i člověk, který rád zastane jejich úlohu. Třeba do skladu nám vozí poštu i na kole jak Deutsche Post, tak PostModern a naproti na zastávce se sem tam objeví rozhněvaný důchodce, který na ně pokřikuje, že jedou v prostisměru cyklostezky a jak si to představují. Nojo, holt pošta se doručovat musí.

Pokuty nejsou podle mne nastaveny zase příliš špatně, i když v některých případech je to až dost. Vše je rozpracováno do detailu. Pěkně zpracované jsou na stránce Germany.cz, kde se dočtete, že např. při chůzi po cestě mimo chodník, šikmém přechodu silnice si připravte 5 euro plus nějaké drobné na to, že se vyčíslením pokuty někdo musel zabývat. Policie je v Německu skutečně na každém rohu. Cyklisty staví relativně běžně. Je ale možné jezdit až s 1,6 promile alkoholu, takže když stále oblouky udržíte na cyklostezce, nejedete na červenou, zastavíte u šraněk a opakovaně neplivete na zem, pak by neměl být problém. Hlavní je se s policií moc nepřít.

Jedna ze zajímavých pokut je "Nepřesné parkování: 10 EUR". Tohle je něco, co my Češi nemůžeme moc chápat, ale jedni mojí známí v Německu vždy přeparkovávají nadvakrát, aby si srovnali čáru na parkovišti. Pak vylezou z auta a jen si odfrknou: ,,Naja Ondrej, deutsche Pünktlichkeit."

A jestli jste ještě nepřišli na to, proč se vždycky platí na všech nádražích tolik za záchod, pak je to tím, že za veřejně vykonanou potřebu se účtuje jednorázově 50 euro, takže ta pravděpodobnost, že vás někdo při jednom z padesáti pokusů za život někdo načape, je veliká. Proto se to euro na Hauptbahnhof v Berlíně stále vyplácí...

0 komentářů:

Okomentovat